Остаряване в добро здраве

Print
Healthy ageing – why strength training & protein c

В днешното общество, мъжете и жените са постоянно на лов за съвети за предотвратяване на стареенето, което е и причината науката се гледа на последиците от застаряването на всички фронтове. Много внимание сега се обръща на значението на запазването на мускулната маса, за да бъдем здрави докато остаряваме. Това е, защото достатъчното мускулна маса може да помогне да продължим да бъдем силни и мобилни с напредването на възрастта, както и по-способни да поддържаме баланс, който може да помогне за предотвратяване на падане. И тъй като по-чиста мускулна маса означава, че ние изгаряме повече калории, дори докато спим, тя също трябва да ни помогне да бъдем във форма!

Липсата на грижа за мускулите може да ни направи по-слаби и да загубим издръжливост. Това е един порочен кръг - като мускулите стават по-слаби, ние сме склонни да се упражняваме по-малко. В резултат на това нашата загуба в мускули означава, че ние изгаря по-малко калории, което - съчетано със спад в активността - може да предизвика теглото ни да започне да се покачва.

Генетика и физическа активност изиграят своята роля в това колко мускулна маса губим с напредване на възрастта. Но докато ние не можем да променим нашите гени, силовите тренировки и консумацията на адекватен протеин може да помогне за забавяне на процеса на загуба на мускулна маса.

Упражненията с тежести са начинът за поддържане и изграждане на мускули. Те не само могат да помогнат за увеличаване на размера на мускулите и силата (дори и за хора в 60-те години, 70-те и повече), но също така помагат за увеличаване на мускулната сила. А има и още една позитивна страна - това помага за поддържане на костната маса. Целете се в режим на упражнения два пъти седмично, който таргетира всички основни мускулни групи.

За да помогнем за поддържането или изграждането на чиста мускулна маса, трябва да ядем достатъчно протеини, и изследвания показват, че възрастните хора могат действително да се нуждаят от по-високи количества протеини в храната, отколкото по-младите възрастни, за да се произвежда мускулна тъкан1. Също е препоръчително да разпределите приема на протеини сравнително равномерно през целия ден, а не малко през едната част на деня и след това, богато на протеини ястие за вечеря.

Опитайте се да достигнете препоръките на Философията за хранене на Хербалайф и да получите до 30% от дневните калории от протеин.

Написано от Susan Bowerman, MS, RD, CSSD. Сюзън е платен консултант за Herbalife.

1 Katsanos CS et al. Am J Clin Nutr 82:1065, 2005
© Herbalife International of America, Inc. Никакво възпроизвеждане изцяло или частично без писмено разрешение. Всички права запазени.
Всички запазени марки и снимки на продукти, показани на този уебсайт, освен ако не е посочено друго, са собственост на Herbalife International, Inc.
   
bg-BG | 26.9.2020 г. 21:27:09 ч. | NAMP2HLASPX04