Енергийни храни

Print
Eating For Energy

Трудно ли Ви е сутрин да станете от леглото; не можете да започнете работа, ако не изпиете задължителната доза силно кафе; следобедната отпадналост Ви кара да хапнете нещо сладичко, за да изкарате до вечеря - звучи ли Ви познато? Днес сме все по-заети; ние сме поколението, което жонглира с всичко: работа, у дома, семейство, роднини, приятелства, социални дейности... нищо чудно, че се чувстваме изтощени! Добрият нощен сън не е единственият фактор да сме отпочинали и да се чувстваме свежи; това, с което се храним, играе огромна роля в укрепването на нашето тяло. Избирайки правилните храни, можем да окажем силно влияние върху нивата на нашата енергичност през деня, но твърде често грижата ни към самите нас е последен приоритет във водовъртежа от ежедневни ангажименти. Замяната на нездравословните бързи варианти като шоколадови десерти, газирани напитки и кофеин със здравословни храни, които дават естествен енергиен стимул, е простичкият начин да си гарантирате, че получавате енергия по правилния начин!

10 храни, които повишават енергийните нива

  1. Овес – овесът и овесените ядки са богат източник на калций, калий и магнезий, както и на витамините от група В (които се славят с факта, че спомагат за освобождаването на енергия). Магнезият играе ключова роля при превръщането на храната в източник на енергия и допринася за намаляване на умората и изтощението. Освен това овесът е с нисък гликемичен индекс и затова равномерно освобождава енергията в тялото ни. Опитайте мюсли, овесена каша, бисквитки с овесени ядки и/или трици като вариант за здравословна закуска сутрин или като лека закуска.
  2. Ядки – богати на белтъчини, витамини и минерали, както и на полезни мазнини, ядките са чудесен вариант за междинна закуска. Бадемите съдържат минералите магнезий и калций, които улесняват освобождаването на енергията. Орехите са богати на калий, цинк и желязо (именно то спомага за освобождаването на енергията), а фъстъците са богат източник на витамин В6, който помага на тялото да използва и съхранява енергията от белтъчините и въглехидратите в храната. Каквито и ядки да изберете, внимавайте да не прекалите с порцията, тъй като те са висококалорични и съдържат мазнини. Малка шепа или две супени лъжици ядки са идеалната порция.
  3. Плодове – тъй като са богат източник на витамин С, антиоксиданти и влакнини, повечето плодове са идеалният избор за междинна енергийна закуска. Този витамин има много важни функции в тялото, включително това, че помага при освобождаването на енергия от храните и предотвратява умората и изтощението. Портокалите и другите цитрусови плодове са особено богати на витамин С; бананите също са добър избор, тъй като са богат източник на въглехидрати - предпочитаният източник на гориво за тялото; както и калий - елемент, важен за нормалната мускулна функция. Няма такова понятие като "вреден плод", така че яжте разнообразни плодове - за богат хранителен режим и максимално количество хранителни вещества.
  4. Зеленчуци – майките винаги казват на децата си: "Изяж всички зеленчуци от чинията - те са полезни за тебе!" И това не е лъжа! Броколи, спанак, кълнове - всички те съдържат малки, но полезни количества желязо, които спомагат за намаляването на умората и изтощението и спомагат за освобождаването на енергията от храната. Сладките картофи също са чуден избор, тъй като са богати на въглехидрати - а те осигуряват енергията ни - както и на витамин С, необходим за освобождаването на енергията от храните, както и витамин А - за поддържането на здрава кожа и зрение.
  5. Пълнозърнести храни – замяната на белия ориз, белия хляб и пшеничените макаронени изделия с техните пълнозърнести варианти ще помогне за по-постепенното освобождаване на енергия от храната. Рафинираните въглехидрати съдържат много малко влакнини и са много преработени, докато нерафинираните въглехидрати са богати на влакнини, което забавя скоростта, при която въглехидратната захар се освобождава - така че не причиняват същия внезапен изблик и спад на захар в кръвта както е с белия ориз, белия хляб и обикновените макарони. Освен това влакнините набъбват в стомаха и Ви оставят чувство за ситост по-дълго време. Кафявият ориз и пълнозърнестият хляб са добър източник за въглехидратна енергия и пантотенова киселина (по-известна под името "витамин В5"), която помага на тялото да извлече енергията от храната.
  6. Риба – рибата е изключителен източник на белтъчини, както и на много витамини и минерали. Някои от мазните риби са: сьомга, скумрия, пъстърва, херинга, прясна риба тон, сардини - всички те са богати на витамин В3 (ниацин), В6 и В12, които са важни за превръщането на храната в енергия. Рибата е богата и на магнезий - друг ключов минерал за производството на енергия. Мазните риби съдържат и здравословните мазнини омега-3, така полезни за сърцето.
  7. Чисто червено месо – понякога на червеното месо му се носи лоша слава, но консумацията на чисто (крехко) червено месо може да помогне на тялото Ви да натрупа свои запаси от белтъчини и желязо. Ниските нива желязо могат да доведат до анемия с дефицит на желязо - а нейни основни симптоми са умора, вялост и обща липса на енергичност. Месото е и един от основните източници на витамин В12 в храната, който също допринася за освобождаването на енергия от храната, която консумираме.
  8. Бобови растения и различни сортове леща – бавно освобождават енергията и са богати на влакнини, което на свой ред забавя храносмилането и осигурява по-равномерно снабдяване с енергия. Бобът и лещата съдържат желязо, което е важно за производството на червени кръвни телца - а те пренасят кислород по цялото тяло и спомагат за намаляването на умората и изтощението. Бобовите растения и лещата не трябва да бъдат готвени еднообразно: къри, супи, салати в комбинация с най-разнообразни съставки могат да Ви помогнат да се чувствате сити.
  9. Яйца - една от няколкото храни, които могат да се нарекат "пълен" протеин поради факта, че съдържат всички 9 важни аминокиселини - градивните блокчета белтъчини за нашето тяло. Тези аминокиселини са от съществено значение при изграждането на нови мускули, както и възстановяването на увредена тъкан. Като богат източник на белтъчини яйцата са идеален избор за засилване на енергийните нива на организма - ще се чувствате сит по-дълго време, тъй като белтъчините осигуряват по-бавно освобождаване на енергията.
  10. Чесън – прекалената консумация на чесън може да не Ви прави приятна компания за околните, но здравословните ползи от чесъна са познати от векове. Тази силна билка е причината хората да се радват на по-здраво сърце и регулирани нива кръвна захар. Освен това чесънът придава и изключителен вкус на всяко ястие, където го добавите!
© Herbalife International of America, Inc. Никакво възпроизвеждане изцяло или частично без писмено разрешение. Всички права запазени.
Всички запазени марки и снимки на продукти, показани на този уебсайт, освен ако не е посочено друго, са собственост на Herbalife International, Inc.
   
bg-BG | 21.1.2019 г. 16:26:02 ч. | NAMP2HLASPX01