Калории

Print
Калории
Основни факти за калориите и телесното тегло

Калориите са:

  • единици за енергия, която тялото използва, за да зареди дадени телесни функции и дейности
  • образувани от белтъчините, мазнините и въглехидратите, които се намират в храната и напитките
  • необходими са за основните функции на тялото, например за поддържането на работата на сърцето, мозъка, белите дробове (известен още и с термина "основен метаболизъм")
  • от жизнена важност за "зареждане" на организма - да имаме сила както за най-лекия жест, така и за да пробягаме 5 километра.

Броят калории, от който се нуждаете ежедневно, зависи от това колко тежите, колко мускулна маса имате и до колко сте активни.

Ако приемате повече калории, отколкото тялото Ви се нуждае, излишните калории ще се трупат в тялото като мазнини.
Ако приемате по-малко калории, отколкото тялото Ви се нуждае, досега складираните калории (мазнини), ще бъдат използвани, за да си доставите допълнително енергия.

450 грама = приблизително 3 500 калории

За сваляне на тегло

Ако намалите 500 калории на ден, това означава 3500 калории по-малко прием на седмица - т. е. ще свалите около 0,5 кг телесни мазнини. Никога обаче не консумирайте по-малко от 1200 калории/ден*.

Ако искате да свалите повече от 500 г/седмица, или ще трябва още да намалите приема на калории*, или трябва да увеличите количеството калории, които изгаряте чрез физическо натоварване.

За поддържане на тегло

Балансирайте калориите - от храната и напитките - с калориите, които изгаряте**.

За жените: Необходими са Ви около 24 калории за всеки 1 кг телесно тегло (68-70-килограмова жена трябва да приема около 1800 калории на ден).

За мъжете: Необходими са Ви около 28 калории за всеки 1 кг телесно тегло (90-килограмов мъж трябва да приема около 2800 калории на ден).

*Източник: Хранителни указания за американците, 2005 г. Служба за здраве и здравословни услуги за гражданите, САЩ, Служба по земеделие на САЩ
**Източник: Хранителни указания за американците, 2005 г. Служба за здраве и здравословни услуги за гражданите, САЩ, Служба по земеделие на САЩ

© Herbalife International of America, Inc. Никакво възпроизвеждане изцяло или частично без писмено разрешение. Всички права запазени.
Всички запазени марки и снимки на продукти, показани на този уебсайт, освен ако не е посочено друго, са собственост на Herbalife International, Inc.
   
bg-BG | 26.9.2020 г. 20:54:29 ч. | NAMP2HLASPX04